Het PASSIE-protocol

Het PASSIE-protocol ondersteunt een proces van stress naar passie. Binnen het protocol is vragen stellen een belangrijk middel om te reflecteren. Bij elke stap ondersteunen diverse praktische opdrachten het denkproces en de acties die daarop kunnen volgen. In het boek “Van Werkstress naar Passie – in 6 stappen” wordt elke stap met bijbehorende vragen en opdrachten uitgewerkt. Ter kennismaking beschrijven we de opeenvolgende stappen en het kader waarin dit protocol is ontwikkeld. Veel leesplezier!

 

1. Het is een proces

Het eerste uitgangspunt van het PASSIE-protocol is dat ieders leven zinvol is, een doel heeft en dat je als persoon wilt ontwikkelen in het kader van deze zingeving. Het tweede uitgangspunt is dat ieder de potentie in zich heeft, te laten zien waar hij goed in is en wat hij leuk vindt.

Potentie is het vermogen, de capaciteit die je hebt om iets te doen. Het gaat daarbij om talenten die je van nature hebt en vermogens die ontwikkelbaar zijn, competenties genaamd.

Het resultaat van het inzetten van je potentie op een manier die past bij je zingeving, is passie en energie.

 

Gedurende het leven kan je potentie dusdanig onder druk komen staan dat je niet meer volledig kunt functioneren. Of je doet waar je goed in bent, maar voelt niet de voldoening die je daarbij zou kunnen verwachten. Je zet je talenten misschien voor een heel ander doel in dan je zou willen of je wilt juist op zoek naar talenten die tot nu toe minder zichtbaar zijn.

 

Daarnaast kun je in veel situaties afgeleid worden van je potentie door persoonlijke ontwikkelingen, door ontwikkelingen die je als mens wilt doormaken om betekenis te kunnen geven aan je leven.

Beide processen, het inzetten van je potentie en het zoeken naar je levensdoel, kunnen gepaard gaan met stress. Stress die systematisch energie wegneemt, soms zelfs ziek maakt, totdat we het systeem zien in al deze ervaringen en momenten.

 

Het systeem zoals in dit protocol beschreven, omvat enerzijds de gevoelens en gedachten die als een rode draad door het verleden lopen, anderzijds het inzicht dat deze rode draad verschaft over de betekenis die je aan jouw leven wilt geven. Deze ervaringen en wensen vormen één geheel.

 

Als duidelijk is waar je naartoe wilt, kan het oude losgelaten worden, en wel door de opgebouwde stress fysiek te ontladen en je gedachten, gevoel en gedrag af te stemmen op je nieuwe doel. Pas daarna kun je het geheel aan inzichten en plannen implementeren in de praktijk van alledag om vervolgens met passie te kunnen doen waar je goed in bent en anderen te stimuleren datzelfde te doen.

 

2. Het PASSIE-protocol in zes stappen:

1 Potentie

2 Angels

3 Systeem

4 Stress-ontlading

5 Implementatie

6 Expressie

 

Stap 1. Potentie

Welk vermogen en welke talenten heb je? Wat is je drijfveer om deze ook daadwerkelijk in te zetten? Welke competenties ben je in staat te ontwikkelen?

 

Stap 2. Angels

Waardoor ben je vervelend geprikt in je leven? Welke angels zijn onder je huid blijven zitten? Wat bezorgt jou stress en belemmert je om je talenten met passie neer te zetten of gelukkig te zijn met wie je bent?

 

Stap 3. Systeem

Welk systeem herken je in deze angels? Wat komt steeds terug? Welke overtuiging belemmert jou om met bezieling en passie te leven? Welk persoonlijk doel zou voor jou het leven meer dan de moeite waard maken? Waar loop je echt warm voor?

 

 

Stap 4. Stress-ontlading

Opgebouwde stress in gedachten, gevoelens en in je lichaam worden in deze fase losgelaten. Je schoont het geheel op en programmeert je geest opnieuw, passend bij je nieuwe plan. Daarbij maken we gebruik van de brainLight-stoel.

Stap 5. Implementatie

In de praktijk van alledag, in contact met de buitenwereld, oefen je het nieuwe gedrag passend bij je nieuw gekozen doel. Dit is vaak een proces van verwondering, vallen en opstaan.

Stap 6. Expressie

Je laat jezelf zien, deelt je passie en ondersteunt anderen in hun persoonlijke proces. Hoe meer passie je bij collega’s, vrienden en familie naar boven kunt halen, des te meer energie jullie samen kunnen inzetten om jullie gezamenlijke en individuele doelen te behalen.

 

3. Fysieke stress ontladen

Aan dit aspect – het fysieke stress ontladen – is nog weinig aandacht besteed, maar is cruciaal voor het resultaat op lange termijn. Je lichaam is geprogrammeerd door je ervaringen en de gedachten die je daarover hebt en houdt de bijbehorende spanning lang vast.

Dr. Deepak Chopra noemt in zijn onderzoek naar opgeslagen emoties in het lichaam, dat het celgeheugen alle ervaringen en de interpretatie daarvan opslaat en deze vervolgens ook weer kan loslaten*.

Ervaring leert dat het lichaam inderdaad volledig van koers kan veranderen. Je lichaam is een dienstbaar instrument van je geest. Heb je geleerd bang te zijn voor verantwoording, dan zal je lichaam met stress reageren op belangrijke taken. Zoek je uitdagingen in je leven, dan laat datzelfde takenpakket jouw hart sneller slaan en voel je energie.

Jij wilt geen onzekerheid? Dan kun je transpireren als bijvoorbeeld het vliegtuig niet meteen vertrekt of diegene met wie je een afspraak hebt, niet op tijd is. Ben je ooit zakelijk flink benadeeld door een man met een dikke snor, dan reageert het lichaam ook op andere mannen met een dikke snor.

Als de tijd rijp is in je leven om je overtuigingen te herzien, helpt je lijf jouw geest opnieuw. Dit keer door klachten te veroorzaken of zelfs ziek te worden. Je lichaam wordt dan een boodschapper en laat je door stress en klachten zien dat er iets mag veranderen. Besluit je vervolgens je levensovertuiging aan te passen aan datgene wat je écht wilt, aan dat wat jouw leven zinvol maakt, dan ondersteunt je lichaam ook dit proces. Tenminste, nadat het ontdaan is van de eerdere stress.

Transpireren in onzekere situaties bijvoorbeeld of stress bij het uitvoeren van belangrijke taken is in je nieuwe plan niet meer functioneel. Integendeel, het roept oude overtuigingen op die je juist kwijt wilt. Het lichaam neemt na de ontlading van de opgebouwde stress de nieuwe overtuiging als norm.

* Bron: o.a. Quantumgenezing – Deepak Chopra

In stap 4 van het protocol, de fase van stress-ontlading, wordt daarom naast de emotionele en de mentale ontlading expliciet aandacht besteed aan het loslaten van de fysiek opgeslagen informatie en het herprogrammeren van het lichaam door nieuwe informatie toe te voegen.

 

Hoe wonderlijk deze beschrijving van de fysieke reacties ook moge klinken, het is in mijn werk juist dit proces waarbij mensen aangeven te voelen dat ze vervelende herinneringen en stress echt losgelaten hebben en een nieuwe start kunnen maken.

 

4. Werkwijze bij dit unieke protocol

Veel therapieën die ik gebruik zijn ooit al beschreven. Leven vanuit Zingeving is niet nieuw. Je gedachten, je gevoel en je gedrag beïnvloeden om niet ziek te worden is steeds meer gemeengoed. Dat bewegen en je lichaam ontstressen gezond is, is een open deur.

Toch denk ik dat dit protocol uniek is, omdat het alle facetten in samenhang behandelt. De zes stappen zet je niet los van elkaar in, het is een geheel. Elke gemiste stap of gemiste volgorde van stappen maakt het resultaat incompleet; de verkregen informatie bepaalt namelijk steeds de inhoud van de volgende stap.

Het volgende voorbeeld laat zien dat acties minder effectief zijn, als ze niet gebaseerd zijn op inzicht in en loslaten van onderliggende belemmerende thema’s.

 

Willem

Willem is een leidinggevende in een technisch bedrijf. Hij is van nature erg ongeduldig, hij wil vooruit, resultaat zien. Dit levert nog al eens conflicten op met collega’s die naar zijn idee te langzaam zijn en tijd verspillen.

Hij heeft diverse trainingen gevolgd om zijn leiderschapskwaliteiten ook op dit gebied verder te ontwikkelen. Desondanks bepaalt zijn ongeduld op veel momenten de werksfeer.

In een gesprek bij mij op kantoor zetten we de pijnpunten, de angels in zijn leven op een rij. Het wordt duidelijk dat hij als kind alleen beloond werd als hij resultaten liet zien. Hobby’s en ontspanning waren tijdverspilling.

Willem realiseert zich tijdens dit gesprek hoe prestatiegericht hij is en hoe weinig ruimte hij zichzelf en anderen biedt om iets te overdenken, te bespreken of zelfs even niets te doen. Hij ziet het als een zinvolle uitdaging om zijn systeem van denken te veranderen. Hij weet dat hij zijn kwaliteit als leidinggevende meer kan benutten als hij hierin slaagt.

Stap 4 in het protocol, de stress-ontlading is voor hem een openbaring. Hij voelt hoe gespannen hij is en kijkt ernaar uit te leren ontspannen. Het duurt even, maar uiteindelijk lukt het hem om op het werk minder gefocust te zijn op het snelle resultaat. Hij voelt zich rustiger en straalt dat ook uit naar zijn medewerkers.

 

5. Waarom een PASSIE-protocol voor jou als individu, partner, ouder, werknemer,leidinggevende?

Het PASSIE-protocol leidt jou in zes stappen van stress naar passie. Als je het proces doorleeft kun je bijna niet anders dan dit willen delen met anderen. Je gunt ieder de opluchting die je zelf hebt doorgemaakt.

Wat heeft je partner, kind en collega nodig om energiek hun talenten in te zetten voor jullie gezamenlijke leven en taken daarin? Wat is hun passie, waar ligt hun talent en welke persoonlijke zoektocht in hun leven belemmert hen daarin misschien?

De 6 stappen zijn zo natuurlijk op elkaar afgestemd dat het gemakkelijk is om het proces bij anderen te leren doorzien en daarop te anticiperen. Als we zouden leren te leven en samen-leven vanuit zingeving zou de wereld op z’n kop staan. Volgens mij zijn we daar met ons allen meer en meer aan toe!

 

Wil je meer weten over de uitwerking van het PASSIE-protocol neem dan gerust contact op:

José Lenders
jose@joselenders.nl
tel. 06 26 09 24 27